Tuingereedschap en groenvoorziening

Topcategorieën in "Tuinieren en landschapsarchitectuur"

Werkingssfeer van tuinbouw en landschapsarchitectuur

Bij het horen van het woord 'landschapsarchitectuur' denken sommige mensen dat toch iedereen een tuin kan aanleggen. In feite heeft dit vakgebied zich niet alleen tot een kunst, maar ronduit tot een wetenschap ontwikkeld. Een mooie en individuele tuin is niet alleen een kwestie van smaak, maar ook van een kunstig samenspel van verschillende planten, perken, paden, zitjes, vijvers, fonteinen, enz.

Niet in de laatste plaats is een groene ruimte, ook al is ze aangelegd, een thuis voor veel verschillende diersoorten die bijzondere bescherming nodig kunnen hebben.

Tenslotte hebben groene ruimten heel verschillende doeleinden die ze moeten vervullen. Het is duidelijk dat in het geval van een kleine privétuin de nadruk ligt op gezelligheid en het gezin, terwijl het groen van een hotel een meer representatief karakter heeft, bedoeld om het algemene imago te versterken.

Expert-landschapsarchitecten weten hoe ze deze en andere projecten kunnen realiseren en vooral welke gereedschappen daarvoor nodig zijn.

Tuin- en landschapsarchitectuur: actueler dan ooit

Het is geen geheim dat de bevolking steeds meer verstedelijkt. De metropolen groeien, de natuur krimpt, dat is de regel. Hoewel veel stadsbewoners graag geconfronteerd worden met het leven in een stedelijke metropool, willen de meesten toch niet zonder de natuur. Steeds meer deskundigen zoeken daarom naar binnenstedelijke oplossingen die voldoen aan de eisen op het gebied van ontwerp, ecologie, sociologie en economie. Dit heeft al geleid tot indrukwekkende projecten zoals Central Park in New York, Hyde Park in Londen en het Bois de Vincennes in Parijs. Maar de parken die in de 18e en 19e eeuw werden gerealiseerd, werden aangelegd onder heel andere technische omstandigheden dan tegenwoordig mogelijk is.

De onmisbare hulpjes van een moderne tuinarchitect zijn onder andere:

  • motoraangedreven tuinmachines
  • tuingereedschap
  • krachtwerktuigen voor houtbewerking (bv. van Scheppach)
  • verzorgingsproducten voor de planten, zoals kunstmest, ongediertebestrijdingsmiddelen, enz.
  • gereedschap voor irrigatie
  • beschermingsmateriaal en speciale werkkleding
  • de moderne robotmaaier: Husqvarna Automower of Robomow robotmaaier
  • en natuurlijk de zachte hamer.

De gewenste 'doorgroening' van metropolen kan alleen efficiënt uitgevoerd worden met krachtig en duurzaam materieel. Overigens geldt hetzelfde voor de verzorging en het onderhoud van bestaande voorzieningen, die regelmatig moeten worden gemoderniseerd.